John Deere története

 

 

                          

JOHN DEERE

 

EGY NÖVEKVŐ LEGENDA TÖRTÉNETE

JOHN DEERE

Az Illinois állambeli Moline városában minden megtalálható volt, amit csak egy szépreményű gyáros, mint John Deere keresett, amikor 1848-ban itt felépítette ekegyárát. Akkor már jártak az acélt és egyéb nyersanyagokat szállító gőzhajók, a régi indián utak nyomvonalai, valamint a Mississippi folyónak köszönhetően, a hidraulikus energia is rendelkezésre álltak.

A város, mely keményen dolgozó, pionírcsaládok közössége volt, megfelelő munkaerőforrást is jelentett.  

John Deere, 1804. február 7-én született Vermont-ban, ahol azután patkolókovácsnak tanult. 1830 körül történeteket hallott a nyugati területek adta óriási lehetőségekről. Ott mindenki saját sikerének a megalapozója lehet, a hatalmas, ekét soha nem látott prérin. Deere kevés szerszámmal, és valóban csekély mennyiségű pénzt véve magához, útra kelt. Feleségének Demarius-nak és gyermekeiknek megígérte, hogy ha jó lesz az indulás, visszatér hozzájuk. Ez nem is nagyon sokára meg is történt. Az Illinois-beli Grand Detour városának szüksége volt kovácsra, és épp John Deere volt az, akire szükségük volt.

Röviddel Grand Detour-ba érkezése után John Deere-nek tudomására jutott, hogy az akkoriban általánosan használt, öntöttvas ekék nehezen haladnak a Közép-nyugatra jellemző ragadós talajon. A sár ráragadt az eke alsó részeire, és kézzel kellett minduntalan leszedegetni. Meg volt győződve arról, hogy a földeken dolgozó, eke, ha felszínét tökéletesen simára csiszolják, képes önmagát megtisztítani. John Deere 1837-ben, egy törött fűrész acéllapját felhasználva, elkészítette az új eszközt. Az a hír járta, hogy Lewis Crandall, Grand Detour-hoz közel eső farmján, sok százan gyűltek össze az új eke sikeres bemutatkozására. Egy megjelent híradás azt írta, hogy az eke jól hasítja a dús, hordalékos talajt, anélkül, hogy tovább vinné, így hamarosan John Deere üzleti tevékenysége középpontjába az ekegyártás került.  

1848-ban John Deere üzemét 70 mérfölddel délebbre, Moline-ba költöztette, hogy élni tudjon a Mississippinek, a vízi energia, és a szállítás területén adódó előnyeivel. A folyónak igen fontos szerepe volt a gyártás alapanyagai, például az acél ideszállításában, valamint a késztermékek piacra juttatásában.

Hamarosan évi ezer ekét állítottak elő az üzemben, miután John Deere kidolgozta vállalkozása, mind a mai napig érvényes alapelveit. Ezek között is a legfontosabb, a legmagasabb minőségi előírásokhoz való feltétlen ragaszkodása volt. „Nem adom a nevem egyetlen ekéhez sem, ami nem olyan tökéletes, mint, amilyennek én a tökéleteset gondolom”, jelentette ki, máig legemlékezetesebb nyilatkozatában, 1868-ban.

Deere, vállalkozása, Deere &Company néven került bejegyzésre és így vált azzá, amit napjainkban is úgy ismerünk, mint a világ legnagyobb mezőgazdasági gép gyártó üzemét. 

   Az első gépek

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      JELEN

      


 

 

 

 

JOHN DEERE
Webshop
Kezdőlap